Naar de notaris

Naar de notaris

Het is misschien niet het meest flitsende moment van het aankooptraject, maar wel een heel belangrijk en feestelijk moment. Met het bezoek aan de notaris bezegel je namelijk de aankoop van je droomhuis. Zodra de handtekening onder de eigendomsakte staat is de woning écht van jou!

Als koper heb je vaak de vrijheid om een notaris te kiezen. Wij werken met meerdere notarissen samen en kunnen je een goed advies geven welke notaris het beste bij jouw situatie past. Ga je bijvoorbeeld samenwonen? Dan is het wellicht verstandig om een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris. Als je een ander huis koopt is het vaak ook een goed moment om je testament te checken en mogelijk aan te passen. 

Wat doet een notaris precies?
De notaris maakt onder andere de eigendomsakte en hypotheekakte op. Voordat deze documenten worden opgesteld, heeft de notaris al tientallen zaken rondom de overdracht van je nieuwe huis geregeld. Je kunt daarbij denken aan:

  • controle op de bevoegdheid om te mogen kopen (is er geen sprake van bijvoorbeeld een faillissement of ondercuratelestelling)
  • onderzoek bij kadaster of er mogelijk nog een hypotheek op het pand rust
  • indienen van een royementsakte bij de geldverstrekker van de verkopende partij
  • onderzoek naar mogelijke erfdienstbaarheden, zoals erfpacht, recht van overpad, opstal op gemeentelijke beperkingen, kettingbeding, etc.
  • opvragen van persoonsgegevens en het controleren van de identiteit van iedereen die bij de woningoverdracht betrokken is
  • controle op eventuele beperkende bepalingen in de vorige leveringsakte (bijvoorbeeld boetebepalingen)
  • is de woning vrij om te leveren (ligt er geen beslag op).


Zelf een notaris uitkiezen
Uiteraard heb je alle vrijheid om zelf een notaris te kiezen waar jij je fijn bij voelt. Notaristarieven zijn vrij, dus het is zeker verstandig om offertes op te vragen. Het is raadzaam om duidelijk te vragen welke werkzaamheden de notaris tegen welke prijs verricht. Notariskosten maken deel uit van de kosten koper en zijn daarom aftrekbaar voor de belasting. Kijk, dat is mooi meegenomen!

Mariet & Emmely