Neem vrijblijvend contact op

Voor informatie, advies of om een afspraak te maken.

Te koop gevraagd

ikzoekuwhuis.nl is voor haar opdrachtgevers altijd op zoek naar woningen. Op dit moment hebben wij diverse zoekopdrachten.

Veelgestelde vragen

We snappen dat er bij het kopen van een huis of appartement veel vragen komen kijken. We proberen de meest voorkomende hier te beantwoorden.

Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper. Hij of zij probeert het beste resultaat uit de verkoop te halen voor de verkopende partij. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper. Wij als aankoopmakelaar willen de beste deal voor onze kopers. De verkoopmakelaar heeft dus niet als doel om de kopers bij te staan. Dat wordt vaak vergeten omdat ze wel heel aardig worden gevonden. Kijk, dat is mooi meegenomen maar wij laten ons daar niet door van de wijs brengen. 

De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkopende partij. Het is dus zijn of haar doel om het beste resultaat voor de verkopende partij te behalen.
De verkopende makelaar kan, en mag, daarom niet tegelijkertijd jouw belangen als koper behartigen. Het is daarom verstandig om als koper een aankoopmakelaar in te schakelen welke jouw belangen als koper behartigd. 

Nee, het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen voor de aankoop van een andere woning. Echter; de verkopende partij laat zich wel professioneel bijstaan door een verkoopmakelaar. Waarom zou jij als koper je dan ook niet professioneel laten adviseren?

Dat ligt er helemaal aan wat er is afgesproken. Sommige aankoopmakelaars kiezen er voor om met een percentage van de koopprijs te werken. Andere met een vaste fee en andere met een onderhandelingsresultaat.

Wij hebben er voor gekozen om te werken met een combinatie tussen de laatste twee. Hierdoor weten onze opdrachtgevers waar ze aan toe zijn en wordt iedereen er beter van als er een onderhandelingsresultaat wordt behaald.

Hadden we maar een glazen bol en een toverstaf. Dan konden we deze vraag beantwoorden.
Sommige trajecten duren een week, andere een maand of een aantal maanden, sommige een jaar. En sommige nog langer…
Wij zijn van mening dat je niet moet settelen for less. Of niet moet inhalen als je twijfelt. Of niet moet kopen als het gevoel er niet 100% is. Kortom, wij blijven een team totdat het droomhuis is aangekocht.

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker dat een woning wordt verkocht door middel van een “verkoop bij inschrijving”. Maar wat houdt dat precies in en hoe werkt het? Goede vraag!

De verkopende partij stelt een ultimatum waarop alle biedingen op de woning binnen moeten zijn. Alle geinteresseerde kopers krijgen tot dat moment de mogelijkheid om eenmalig hun beste bod en voorwaarden neer te leggen. De verkoper kiest dan voor de bieding die hem of haar het beste past. Dit kan het hoogste bod zijn, maar het kan ook het bod zijn met de beste voorwaarden. 

Een aankoopmakelaar heeft hier regelmatig mee te maken en kan je het beste adviseren over de elementen die in een bieding van belang zijn. Voor iedere woning is dit anders dus iedere bieding is maatwerk.

Ons kantoor is in Bruchem gevestigd. Dat ligt centraal in Nederland, direct aan de A-2 bij Zaltbommel. Mariet is geboren en getogen in Zaltbommel en de Bommelerwaard kennen we dus als geen ander.
Emmely woont in Den Bosch en kent de stad op haar duimpje. Maar ook in Rosmalen, Vught en alle omliggende steden en dorpen zijn we dagelijks te vinden.

Daarnaast is ons netwerk ook in de Betuwe goed vertegenwoordigd. En laten we de omgeving van Oss, Uden, Veghel, Boxtel, Waalwijk, Oisterwijk, Tilburg en Eindhoven niet vergeten. Kortom, wij gaan mee met onze opdrachtgevers. We zijn en blijven een team tot en met de sleuteloverdracht. 

Ohja, sinds 2022 begeleiden we onze opdrachtgevers ook aan de Costa del Sol (Spanje) met het aankopen van een (tweede) woning of beleggingsobject. Wil je daar meer over weten? Bij het kopje ‘Aankoopmakelaar Spanje’ vertellen we je meer over onze dienstverlening aan de Costa del Sol. 

Dat zijn de kosten die kopers betalen als ze een nieuwe woning kopen op basis van “kosten koper”. Deze kosten zijn: overdrachtbelasting, notariskosten en kadasterkosten.

Koop je een woning “vrij op naam” dan zijn de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte niet van toepassing voor koper. Evenals de overdrachtsbelasting.

In de regel is de overdrachtbelasting 2% van de koopsom. Er zijn echter een aantal uitzonderingen;
– Ben je onder de 35 en jaar, heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van de “vrijstellingsregel” en koop je een woning voor 440.000 euro of minder? Dan word je eenmalig vrijgesteld van deze belasting.
– Vanaf 2024 is dit zelfs tot en met een aankoopbedrag van 510.000 euro!
– Koop je bijvoorbeeld bouwgrond, een losstaande garage, een bedrijfsruimte, een woning om te gaan verhuren, een chalet, een kerk of een hotel of pension? Dan is de overdrachtbelasting 10,4%.

Verkoop je het aangekochte binnen 6 maanden door? Dan wordt de betaalde overdrachtbelasting door de nieuwe koper aan jou terugbetaald. Dit kan dus 0%, 2% of 10,4% zijn.

Je bent pas in onderhandeling met een woning als de verkopende partij met een tegenvoorstel komt op jouw voorstel én hierbij expliciet vermeld dat jullie in onderhandeling zijn.

Als je een voorstel doet bij de verkopende partij en deze geeft aan je voorstel te bespreken met zijn of haar opdrachtgevers, ben je dus nog niet in onderhandeling.

Als verkoper en koper een mondelinge (of schriftelijke) overeenkomst hebben bereikt over de belangrijkste zaken, zoals prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken dan legt de verkopende makelaar deze afspraken vast in een zogenoemde koopovereenkomst.

Pas als beide partijen deze koopovereenkomst hebben ondertekend, komt de koop tot stand. Dat betekent, dat er geen rechtsgeldige overeenkomst is voordat beide partijen een handtekening onder deze koopovereenkomst hebben gezet. Een mondelinge overeenkomst is dus niet rechtsgeldig als twee particulieren deze aangaan met elkaar. 

Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk aandachtspunt. Als je deze als koper opgenomen wilt hebben in de koopovereenkomst, dan moet je dit meenemen in de onderhandelingen. Als koper krijg je namelijk niet automatisch een ontbindende voorwaarde. Een aankoopmakelaar is er voor om jouw belangen als koper te behartigen.

Daarnaast heb je als koper nog drie dagen wettelijke vastgestelde bedenktijd. Dit houdt in dat je als koper, zonder opgaaf van redenen, de koop kan ontbinden. De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra de volledig getekende koopovereenkomst aan koper ter hand is gesteld. Deze wettelijke bedenktijd geldt niet voor de verkopende partij.

Een verkoopmakelaar behartigd de belangen van de verkopende partij. Een aankoopmakelaar die van de kopende partij.

Wij zijn 100% aankoopmakelaar en hebben dus geen verkoop-portefeuille. Wij komen dus nooit in de situatie dat een van onze aankoopklanten een woning wil aankopen uit onze verkoop-portefeuille.

Wij kopen aan bij alle makelaars en door onze jarenlange kennis en ervaring én ons solide netwerk kunnen wij als aankoopmakelaar echt het verschil maken voor onze opdrachtgevers; de kopende partij. 

Dat mag. Het staat je vrij om een aankoopmakelaar in te schakelen om jouw belangen als koper te behartigen.

Wij kunnen je zowel voor- als achter de schermen adviseren. Wil je liever zelf contact met de verkopende partij omdat je ze kent, maar weet je niet wat de juiste stappen zijn? Dan zijn wij achter de schermen jouw steun en toeverlaat. Vind je het fijner als wij het van je overnemen? Doen we!

Helaas niet. Wij hebben ons gespecialiseerd in aankoop en niet in aan- of verhuur. Er zijn diverse andere makelaars die zich hier wel in hebben gespecialiseerd en die kunnen we je van harte aanbevelen. 

Nu nodigen we je graag uit voor een kop koffie bij ons op kantoor. We vinden het belangrijk om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Op onze contactpagina staat hoe je ons het beste kunt bereiken.